Algemeen nieuws

Chocoladefabriek Bensdorp opnieuw ontwikkeld

Op feestelijke wijze zijn op 3 juli jj.l. de contracten getekend voor de ontwikkeling van de oude chocoladefabriek Bensdorp te Bussum. De gemeente Bussum, Dudok Wonen/AM vastgoedontwikkeling (VOF Bensdorp-Gewest), de Parkeer BV en Bouwbedrijf Noordersluis hebben inhoudelijk overeenstemming bereikt over de verdere ontwikkeling van het complex.

Partijen zijn bijzonder blij dat na lange onderhandelingen overeenstemming is bereikt en dat op het terrein van de fabriek een prachtig plan wordt gerealiseerd. De fabriek zal na tijden van weerstand nu toch echt ontwikkeld worden.

Historie
De chocoladefabriek in Bussum is vooral bekend van de zoete chocoladegeur die in de omgeving goed te ruiken was. Toen het productieproces werd veranderd, sloeg de geur om naar een onaangename geur. De vereniging Vrienden van het Spiegel in Bussum kregen met hun protest geen gehoor van de fabriek en besloten bezwaar te maken. De vereniging werd uiteindelijk bij de Raad van State in het gelijk gesteld. Niet veel later is er om bedrijfseconomische redenen besloten om de fabriek te sluiten en over te hevelen naar Frankrijk.

De fabriek staat al ruim 12 jaar leeg en er is weinig meer over van de glorie van voorheen. Al die tijd is er geprobeerd om een nieuwe bestemming te geven aan de fabriek. De plannen die hierop volgden, kregen niet voldoende draagvlak, en zijn mede gezien de verslechterende woningmarkt niet gerealiseerd.

Nieuwe plannen
Samen met LEVS architecten heeft Bouwbedrijf Noordersluis een geheel nieuw plan gemaakt. Een plan waarin wonen, werken, cultuur en behoud van monumentale delen van de fabriek samengaan. Dit plan kan wel rekenen op steun van de vereniging en omwonenden. In de plannen wordt uitgegaan van ongeveer 80 appartementen in de sociale en vrije huursector. Verder komen er zes grote lofts in de verkoop, ongeveer 3.500 vierkante meter sociale, culturele en commerciële bedrijfsruimte en ongeveer 200 parkeerplaatsen. Uiteraard moet er, nu de contacten getekend zijn, nog wel goedkeuring op de plannen door de gemeente Bussum worden gegeven.

De levering van Bensdorp door de VOF aan Bouwbedrijf Noordersluis vond plaats op 1 juli 2015. Op 1 maart 2016 hoopt Bouwbedrijf Noordersluis alle processen te hebben doorlopen en te gaan starten met de bouw. In 2017 worden de eerste complexen opgeleverd.

Fotobijschrift: In één van de panden van de oude chocoladefabriek zijn de contracten getekend. Van links naar rechts: Lia de Ridder (wethouder Ruimte, gemeente Bussum), Nen van Ramshorst (wethouder parkeren, gemeente Bussum) Ronald Huikeshoven (Directeur AM), Sicco Timmerman (Directeur Vastgoed, Dudok Wonen) en Lammert Boeve (Algemeen Directeur, Bouwbedrijf Noordersluis).