Bensdorp Update Nieuwsbrief 3

Het sloopwerk zit er op!

Over twee jaar is Bensdorp een gebied waar je kunt wonen, werken en recreëren. In de afgelopen periode is Bouwbedrijf Noordersluis vooral aan het slopen geweest. Alleen gebouw B staat nog overeind. Verder is het terrein van de oude chocoladefabriek vooral een kale vlakte met een groot gat in de grond. ‘We lopen op schema’, zegt projectleider Wilco Volkerink.

RGS verzorgt de sloopwerkzaamheden voor Bouwbedrijf Noordersluis. Het bedrijf startte afgelopen januari met het weghalen van de bonenloods, waarna men verder ging met de werkzaamheden richting de Herenstraat. Eén voor één haalden ze de oude gebouwen neer. Dit deed het bedrijf met behulp van verschillende kranen voorzien van een sloopgiek (een grote knipschaar).

De vergruizer verpulverde de stukken puin. Een deel van het puin is bewaard om de oude kelder deels mee op te vullen. Door het vinden (en vervolgens verwijderen) van meer asbest liepen de werkzaamheden enkele weken vertraging op. ‘Desondanks lopen we aardig op schema.  Ondanks enkele klachten over stof en trillingen verliep het sloopwerk volgens verwachting.’

Ornamenten
Uiteraard zijn de ornamenten, waaronder natuursteen gevelelementen, van het gebouw veiliggesteld. LEVS architecten hergebruikt deze ornamenten in het ontwerp. Ze komen exact op dezelfde plek terug. Omdat er niet genoeg originele gevelelementen bewaard konden blijven, wordt een aantal nagemaakt. Na de sloopwerkzaamheden gaat Bouwbedrijf Noordersluis verder met de fundering van Gebouw A (appartementen Dudok Wonen) en Gebouw E (appartementen Delta Lloyd). Voor zowel het complex als de garage worden er verschillende palen in de grond  geboord. Dit gebeurt trillingvrij.

Kelder
Begin juli staat de kelder op de planning. De betonbouwer maakt grote betonblokken (poeren) en maakt vervolgens sleuven in de grond, waar beton in gestort wordt. Daarop komt de keldervloer. Op de keldervloer komen vervolgens de wanden en begin oktober wordt de kelder voorzien van een dak. Vanaf dan is hij niet meer zichtbaar op het terrein. Vervolgens start de bouw van gebouw A & E. Dit betekent dat de draagconstructie, muren, vloeren, buitenkozijnen en het dak worden geplaatst. Zodra het gebouw wind- en waterdicht is, is de tijd rijp voor de afbouw. In de afbouwfase plaatsten medewerkers van Bouwbedrijf Noordersluis de binnenmuren, kozijnen, deuren, badkamers en sluiten ze water en elektra aan.

Renovatie lofts
In de tussentijd vindt de renovatie van de lofts plaats. ‘Allereerst plaatsen we een nieuw dak. Deze is tijdens een brand jaren terug helemaal vergaan. Daarna worden de gevels gerenoveerd en voorzien van nieuwe kozijnen.’ De indeling van de loft wordt gemaakt volgens de wensen van de koper. Iedere loft kan er dus anders uit komen te zien. Om de bouw te ondersteunen worden twee torenkranen geplaatst. De opbouw van deze 40 meter hoge kranen duurt vier dagen. Ze zijn handig, want de kranen zijn hoog (ze zijn waarschijnlijk vanuit heel Bussum te zien) en nemen weinig ruimte in op de bouwplaats.