Bensdorp Update Nieuwsbrief 1

De geur van cacao

Ja, ik geef het eerlijk toe. Ik ben niet geboren en/of getogen in Bussum of het Gooi. De geur van cacao die op gezette tijden in de omgeving van de Bensdorpfabriek hing, heb ik nooit op mogen snuiven.

Maar het aardige is dat ik er gedurende mijn wethouderschap wel een gevoel bij heb gekregen. Het gebeurde eigenlijk vanzelf door te praten met omwonenden die Bensdorp nog kennen van de tijd dat het vol in bedrijf was, door rond te lopen in en rond de fabriek en veel te lezen over de roemrijke historie van Bensdorp en Bussum. Je kan op youtube zelfs de bekende hoge schoorsteen zien vallen in de storm.

Je hoeft dus geen Bussumer te zijn om te voelen dat Bensdorp en Bussum een twee-eenheid vormen. Ze horen bij elkaar, worden in één adem genoemd. Wat is het dan mooi dat dit ook in de toekomst zo zal zijn door de herontwikkeling van het terrein. De gemeente versterkt dat gevoel nog eens door twee nieuwe straten naar de fabriek te vernoemen: het Bensdorpplein en de Cacaostraat.

Ik ben blij dat Noordersluis, na jaren van inactiviteit en gesneuvelde plannen, de uitdaging is aangegaan om het industrieel erfgoed te behouden en met een plan is gekomen om iets te ontwikkelen waar Bussum, Bensdorp, maar ook Gooise Meren bijzonder trots op is.

Dat is geen sinecure in een tijd die nog bijkomt van de jarenlange bouwcrisis. De gemeente zit er bovenop om te zorgen dat er De Bensdorp en voorzieningen die passen in de omgeving en ook de levendigheid en aantrekkelijkheid van de omgeving verhogen.

De raad heeft eerder in een ambitiedocument vastgelegd waaraan moet worden gedacht: de vestiging van ambachtelijke en cultuurgerichte bedrijven (bijvoorbeeld op het gebied van kunst, cultuur, architectuur, media) en de realisatie van culturele ruimten en functies. Deze nieuwe bedrijven kunnen een kruisbestuiving aangaan met bestaande bedrijven. Op die manier groeit er iets moois. Door de aanwezigheid van horeca wordt het geheel ervaren als een prettige plek waar ontspannen, ontmoet en gewerkt kan worden. De invulling van deze ambitie geeft straks een boost aan de omgeving, aan het rijke culturele leven van Bussum en aan Gooise Meren. Ik kijk er nu al naar uit!

Lia de Ridder
Wethouder Ruimtelijke Ordening gemeente Bussum