Bensdorp Update Nieuwsbrief 1

Van idee tot uitvoerbaar plan

Henry Ponsteen is werkzaam als projectmanager bij Bouwbedrijf Noordersluis. Hij werkt al bijna 20 jaar voor het bouwbedrijf en heeft diverse functies bekleed. Van jongs af aan heeft hij al kennis mogen maken met de bouwwereld. Zijn opa was aannemer, zijn vader timmerman en Henry werkte in zijn vakanties graag als timmerman mee in de zaak. Het was voor de familie dan ook geen verassing dat Henry bouwkunde ging studeren. Na zijn studie kon hij direct aan de slag bij Bredero (later de BAM), waar hij werkte aan grote projecten zoals ziekenhuizen en kantoren. Om regionaal en dichter bij huis te kunnen werken is Henry na een aantal jaar overgestapt naar Bouwbedrijf Noordersluis.

Als projectmanager is Henry verantwoordelijk voor ieder detail van het werk totdat het project naar de fase uitvoering gaat. Het begint allemaal bij de commerciële afdeling. Zij zien een kans, maken een opzet voor het ontwerp en een kort plan. Henry neemt het project over en zorgt ervoor dat alle schetsen en ideeën omgezet worden naar een realiseerbaar plan. Hij toetst of het plan financieel haalbaar is en maakt afspraken met alle betrokken partijen.

Voor Henry is een project zoals Bensdorp een fulltime job. Er moest een bestemmingsplanwijziging komen. Om zo’n wijziging voor elkaar te krijgen moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Henry is samen met de adviseurs in gesprek gegaan met de gemeente Bussum. De plannen zijn vaak aangepast en verbeterd, maar er staat nu een plan waar alle partijen trots op zijn.

Voor diverse aspecten moest een oplossing komen, zoals: bouwen aan het spoor, sociale woningbouw, indelen van alle functies, inrichting van de buitenruimte, enzovoort. Alles werd getoetst aan de geldende regelgeving en is besproken met de betrokken partijen. Een intensief traject waar Henry al zijn kennis en creativiteit in kwijt kon. Voor het Bensdorp project is het erg belangrijk dat iemand het overzicht houdt en de juiste combinaties maakt.

De architect van het project: LEVS architecten, is al langer betrokken bij het project. De eerste plannen voor Bensdorp zijn al uitgewerkt door hen. Ook voor Henry is LEVS architecten geen onbekende. Hij werkt ook met ze samen in het project ‘Het Gewest’ in Bussum. De drie appartementengebouwen worden op dit moment gerealiseerd. De samenwerking met LEVS architecten heeft onder andere als voordeel dat zij de omgeving goed kent en veel deskundigheid en creativiteit in huis heeft. Het bestemmingsplan is goedgekeurd en geeft het startsein voor het volgende traject. Alle plannen worden nu definitief in detail uitgewerkt. De omgevingsvergunning wordt nu aangevraagd. Als de vergunning is afgegeven geeft Henry het project door aan zijn collega’s van de productie.